Profilaxie stomatologica > preventie afectiuni dentare
Profilaxia stomatologică – terapiile de prevenire a bolilor – reprezintă baza îngrijirii dinților și un mijloc de a evita multe dintre neplăcerile care țin de sfera dentară. Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar și estetic. Prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori confortul general în cavitatea orală, aspectul estetic se va îmbunătăți și vom scăpa de respirația urât mirositoare.
În afara intervențiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare 6 luni. Procedurile stomatologice de profilaxie includ:
• Îndepartarea plăcii bacteriene și a petelor;
• Detartraj supragingival și subgingival;
• Fluorizare topică;
• Consiliere nutrițională pentru controlul afecțiunilor dentare;
• Instructaj de igienă orală, tehnici de periaj, folosirea aței dentare ți a periutelor interdentare;
• Sigilare șanturi și fosete;
• Aplicare de agenți desensibilizanți pe dentină;
• Menținătoare de spațiu.
Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepartează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală – smalț, respectiv subgingivală – ciment al dinților naturali sau artificiali. Planarea radiculară este o procedură parodontală prin care se netezește suprafața rădăcinei dintelui, asigurându-se însănătoșirea parodonțiului.
Placa bacteriană reprezintă reziduurile alimentare și bacteriile care se formează pe dinte imediat după masă. Această substanță este incoloră și lipicioasă, însă dacă nu este îndepărtată prin periaj, în timp, se transformă în tartru sau piatră – un strat dur incolor sau de culoare cenusie, gălbuie. Tartrul reprezintă o amenințare pentru sănătatea gingiilor și a structurilor care susțin dintele prin faptul că este un mediu propice dezvoltării bacteriilor care dau naștere proceselor inflamatorii.
Tartrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, iar apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă și carii. Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor.
Înaintea procedurii de planare radiculară medicul poate aplica un anestezic topic, pentru a evita durerea din timpul procedurii. Totodată, această intervenție periodontală este mai complicată și poate necesita două ședinte pentru completare. Detartrajul și planarea radiculară se realizează cu ajutorul unei game variate de instrumente mecanice, ultrasonice sau cu aer comprimat.