Problemele pe care cea mai mare parte a părinților trebuie să le înfrunte în ceea ce privește sănătatea orală a propriilor copii sunt variate, pornind de la cele legate de alimentație și igienă, până la cele reprezentate de obiceiurile vicioase ale copilului.

Să vedem care sunt cele 4 puncte de intervenție de care părinții trebuie să țină cont în ceea ce privește prevenția dentară la copii.

IGIENA: Cum se igienizează dinții copiilor?

Încă dinaintea apariției primilor dinți este necesară îngrijirea cavității bucale a copiilor. Cu ajutorul unei comprese umede se masează gingia, limba și interiorul obrajilor.

De la apariția primilor dinți, se poate începe perierea cu ajutorul unei periuțe cu capătul mic și peri moi și o cantitate foarte mică de pastă de dinți.

În jurul vârstei de 3 ani, igienizați ușor toți dinții asigurându-vă că ați atins toate suprafețele dinților. Repetați operațiunea de 2 ori pe zi și cel mai important: NU UITAȚI PERIAJUL DINAINTE DE CULCARE. În această perioadă trebuie utilizată o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor.

Începând cu vârsta de 6 ani, când copilul controlează bine deglutiția, se va putea folosi pastă de dinți cu fluor, în cantitate normală (un bob de mazăre), fără ca aceasta să fie înghițită.

Poate fi de mare ajutor igienizarea dinților împreună cu copilul pentru a-l învăța mișcările corecte.

PROFILAXIA CU FLUOR: Ce este fluorul și la ce ajută?

Fluorul este o substanță prezentă în natură care, dacă este administrată cu regularitate în primele etape de viață (de la 6 luni), ajută la întărirea smalțului, făcându-l mai rezistent atacului bacterian. Fluorul se găsește în apa potabilă, în apa minerală, în alimente, paste de dinți, geluri și colutorii.

ALIMENTAȚIA: Cum ajută alimentația la menținerea unor dinți sănătoși?

Alimentația are un rol determinant în prevenirea cariei și în sănătatea orală a copilului. Atenție, așadar, la administrarea anumitor fructe foarte bogate în zahăr, la băuturile dulci și la sucurile de fructe. Eliminarea tuturor acestor alimente nu este corectă, dar este importantă igienizarea dinților după consumul lor. Nu uitați, de asemenea, că acțiunea cariogenă este legată de gradul de aciditate a alimentelor.

Indicăm în cele ce urmează câteva strategii și alimente sănătoase care pot fi de ajutor:

  • Este indicat ca gustările să fie reprezentate de fructe și legume bogate în apă, cum ar fi, de exemplu, pere, pepeni și castraveți.
  • Brânza la prânz sau la gustare contribuie la sporirea fluxului de salivă. Saliva ajută la spălarea particulelor de mâncare de pe dinți.
  • Este indicată evitarea alimentelor lipicioase cum ar fi: stafide, smochine uscate, batoane de cereale, biscuiți, caramele, miere, sirop etc., care fac dificilă curățarea zahărului de către salivă.
  • Dulciurile vor fi consumate ca desert după masă. Atunci cantitatea de salivă este mai mare și curățarea zaharurilor de pe suprafața dinților este mai ușoară.
  • Este importantă consumarea unei cantități mai mare de apă, decât suc de fructe și băuturi carbogazoase.
  • Introducerea în alimentație a unei surse bune de calciu, precum lapte, brocoli, iaurt.

ATENȚIE LA OBICEIURILE VICIOASE

Primii ani din viața copiilor sunt foarte importanți pentru învățarea unor obiceiuri bune. Părinților le revine astfel sarcina de a-i învăța pe copii importanța îngrijirii și prevenției.

Iată câteva comportamente care trebuie evitate:

  • NU dați niciodată nou-născuților suzeta înmuiată în miere sau zahăr, nici chiar atunci când dinții nu au erupt.
  • NU culcați niciodată nou-născutul cu biberonul cu ceai îndulcit.

Există o patologie definită “caria de biberon” în care copiii prezintă încă din primii ani de viață toți dinții anteriori cariați și complet distruși din cauza acestor obiceiuri greșite. Eliminați cât de repede posibil (în jurul vârstei de 12 luni) suzeta și învățați copilul să folosească cana în locul biberonului, pentru a evita ca utilizarea prelungită a acestuia să producă modificări palatului și să ducă la malpoziții dentare.


#sigilare dentară București #sigilare dentară copii #stomatologie pediatrică București #endodonție bucurești #protetică dentara București #proteze scheletate București #proteze dentare București #sinus lift București #chirurgie orală București #terapie laser București #laser stomatologic București #tratament laser parodontoză #igiena dentară #tratamente de canal București #recomandari aparate dentare #mini implanturi ortodontice #orto-implanturi #tratamente endodontice București #frica de stomatolog #sterilizare instrumente sotmaologice #parodontoză #parodontită #cauze boala parodontală #simptome parodontită #proteze dentare #parodontologie #gingivită #tratament parodontoză #proteze dentare #protetică dentară #detartraj cu ultrasunete #profilaxie dentară #aparate dentare #aparate ortodontice #ortodonție #albire dentară #fațete dentare #estetică dentară #implanturi dentare #implantologie #obturații  #inlay/onlay/overlay #stomatologie București #cabinet stomatologic București #clinică stomatologică București

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE:

#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuae 360 Dental3DTour
#dermamarketing
#promovare chirurgie estetica
#promovare clinica dermatologie
#verdemag
#magazin produse naturiste