Unul dintre progresele majore în stomatologie a fost posibilitatea de a înlocui lipsa unui dinte, folosind implanturi din titan introduse direct în os. De la un singur dinte, la întreaga arcadă, implanturile dentare pot fi o alternativă de succes în multe probleme restaurative.

Cum au fost descoperite implanturile?

Marea descoperire a materialelor și tehnicii folosite acum a fost făcută în Suedia, în 1957, de către chirurgul ortoped Per-Ingvar Branemark în timp ce analiza la microscop rata de vindecare a defectelor osoase la iepuri, folosind microscoape speciale cu capete din titan. Acestea erau introduse ferm în orificii realizate în os. La sfârșitul experimentului, în încercarea de a îndepărta capătul microscopului, a observat că acesta nu se poate desprinde și că s-a integrat în os. A denumit această inovație osteointegrare. Studii ulterioare l-au convins că titanul este biocompatibil și poate fi folosit la oameni.

Fumatul și sănătatea

Tutunul există de când există civilizația și a fost adus în India de comercianții portughezi în 1600 d.H. S-a răspândit ca focul la o viteză atât de mare încât astăzi India este cea de-a doua cea mai mare producătoare și consumatoare de tutun în lume. Nicotina crește tensiunea, ritmul cardiac și accelerează respirația, astfel încât consumatorul se simte mai vioi. Din păcate, acest efect se atenuează după 20 de minute, încât consumatorul simte imediat nevoia de o altă țigară.

implanturi dentare si fumatul

În ceea ce privește sănătatea orală, fumatul crește riscul apariției bolii parodontale, leziuni orale precanceroase și canceroase, carii și peri-implantită. Cauzează, de asemenea, dereglări de gust, vindecare întârziată după extracție, proceduri parodontale și chirurgie ortognatică.

Fumatul și implanturile

Studiile au demonstrat că utilizarea crescută a tutunului este asociată cu rate crescute de eșec al implanturilor. S-a observat o pierdere osoasă majoră în jurul implanturilor la marii fumători (>14 țigări pe zi), față de persoanele care consumă sub 14 țigări pe zi.

Fumatul nu influențează osteointegrarea, ci mai degrabă păstrarea implantului în os. Pentru a spori menținerea implanturilor la fumători, au fost recomandate mai multe protocoale. S-a sugerat ca pacienții să nu fumeze 1 săptămână înainte de inserarea implantului și să continue să evite tutunul cel puțin 2 luni după intervenția chirurgicală.

implanturi dentare si fumatul

Înainte de inserarea implanturilor, pacienții fumători trebuie să prezinte realitatea în ceea ce privește cantitatea și intensitatea consumării tutunului.