MITUL Nr. 1: Zahărul cauzează carii

Zahărul contribuie la formarea cariilor, dar nu zahărul în sine produce caria. Aceasta este produsă de bacteriile care se hrănesc cu zahăr. Alimentele lipicioase atrag aceste bacterii și le mențin pe suprafața dinților. Aceste bacterii produc un acid care generează cariile. Clătirea gurii și periajul reduc cantitatea de acid și placă bacteriană.

MITUL Nr. 2: Sângerarea gingivală este normală

Sângerarea gingivală în timpul periajului este cauzată de inflamație. Gingia se poate inflama și poate sângera din cauza acumulării excesive de placă bacteriană.

MITUL Nr. 3: Periajul mai energic curăță mai bine

Periajul energic este neproductiv. Cu cât periezi mai energic, cu atât traumatizezi mai mult smalțul și țesutul gingival. Poate genera și alte probleme cum ar fi retracția gingivală. Periajul trebuie efectuat încet, timp de 2 minute, de două ori pe zi, cu periuțe cu peri moi.

MITUL Nr. 4: Ața dentară nu este chiar necesară

Utilizarea aței dentare ajută la menținerea unei bune sănătăți orale. Ața dentară îndepărtează până la 80% din placa bacteriană. Depozitul de placă bacteriană produce carii, dar acesta se poate îndepărta utilizând ața dentară zilnic.

MITUL Nr. 5: Guma de mestecat funcționează precum periuța dentară

Mestecarea gumei nu echivalează cu periajul dinților. Sunt gume care curăță dinții și reduc halitoza, dar acestea nu pot înlocui periuța de dinți.

MITUL Nr. 6: Pasta de dinți cu cărbune este mai bună

Pasta de dinți cu cărbune este promovată pentru albirea dinților, dar în realitate are un nivel scăzut de protecție pentru dinți. Această pastă de dinți chiar absoarbe agenții de protecție a dinților.

MITUL Nr. 7: Pierderea smalțului cauzează sensibilitate

Sensibilitatea dentară poate avea multe cauze. Pierderea smalțului poate cauza sensibilitate, dar aceasta poate fi cauzată și de bruxism (scrâșnirea dinților), paste de dinți abrazive și multe altele. Dacă suferi de sensibilitate dentară, discută aceste simptome cu medicul stomatolog.

MITUL Nr. 8: Boala parodontală implică doar cavitatea bucală

Bacteriile care cauzează boală parodontală se pot răspândi și în alte părți ale organismului și există din ce în ce mai multe studii care demonstrează legătura dintre boala parodontală și alte dereglări ale organismului. Aceasta poate fi legată de boli coronariene, diabet și unele forme de cancer.  

MITUL Nr. 9: Dacă nu ai nici o problemă dentară, nu este nevoie de nici o consultație la medicul stomatolog

O consultație este singura metodă prin care poate fi depistată o problemă, înainte ca aceasta să se agraveze. Cu cât este descoperită mai târziu, cu atât o problemă poate fi mai greu de tratat. O consultație la fiecare 6 luni este modalitatea optimă de menținere a sănătății orale.

MITUL Nr. 10: Copiii nu trebuie să perieze dinții de lapte

Igiena orală redusă la copii poate cauza complicații pentru toată viața. Copiii trebuie să perieze dinții de două ori pe zi, încă de la primi dinți apăruți pe arcadă. Cariile la copii pot duce la probleme de sănătate orală mult timp după ce dinții temporari au fost înlocuiți de cei definitivi.

– –
Dr. Raluca Ene
medic specialist medicină dentară și endodonție

#stomatologie generală #profilaxie dentară București #periaj dentar #detartraj ultrasunete #detartraj air-flow #aparate dentare București #ortodonție #fațete dentare București #coroane dentare #protetică dentară #albire dentară București #estetică dentară #zâmbet perfect #implanturi dentare București #implantologie #tratamente de canal #endodonție București #stomatologie non stop București #urgențe stomatologice București #stomatologie copii #clinică dentară non-stop #cabinet non-stop București #tratamente parodontoză #boala parodontală #gingivită #traamente dentare laser